2 - راوى گويد: امام عليه السّلام فرمود:
نخستين چيزى كه درباره تحريم شراب نازل شد، اين آيه بود كه خداوند فرمود:«از تو دربارۀ شراب و قمار مىپرسند بگو در آنها گناه بزرگى است و منافعى براى مردم دارد، ولى گناه آنها از سودشان بيشتر است» پس هنگامى كه اين آيه نازل شد مردم حس كردند كه شراب و قمار حرام است و دانستند كه گناه چيزى است كه بايد از آن اجتناب كنند و خداوند از همه جهات آنان را در تنگنا قرار داده است؛ زيرا كه فرمود:«و منافعى براى مردم دارند».
سپس آيه ديگرى را نازل نمود و فرمود:«شراب، قمار، بتها و ازلام پليد و ازكار شيطان است از آنها دورى كنيد تا رستگار شويد» پس اين آيه از آيه اول نسبت به تحريم شديدتر و غليظتر بود.
آنگاه آيه ديگرى را براى بار سوم نازل نمود. پس اين آيه از آيه اول و دوم غليظتر و شديدتر بود؛ و فرمود:«شيطان مىخواهد به وسيلۀ شراب و قمار در ميان شما دشمنى و كينه ايجاد كند و شما را از ياد خدا و نماز بازدارد آيا خوددارى خواهيد كرد؟».
پس فرمان به دورى از آن داد و علتهاى آن را كه به خاطر آن و به سبب آن، شراب را حرام نمود، تفسير نمود.
سپس تحريم آن را بيان نمود و در چهارمين آيه آن را ظاهر نمود، علاوه بر آنچه كه در آيههاى پيشين دلالت بر تحريم آن مىكرد؛ با اين فرموده:«بگو: پروردگار من فقط اعمال زشت ظاهرى و پنهانى گناه و ستم به ناحق را حرام كرده است».
خداوند در آيه اول فرموده بود:«از تو دربارۀ شراب و قمار مىپرسند بگو در آنها گناه بزرگى است و منافعى براى مردم دارند» سپس در آيه چهارم فرمود:«بگو: پروردگار من فقط اعمال زشت ظاهرى و پنهانى گناه و ستم به ناحق را حرام كرده است» پس خداوند خبر داد كه «گناه» در شراب و غير آن است و اينكه «گناه» حرام است.
و اين بدان جهت بود كه هرگاه خداوند متعال اراده كند واجبى را واجب گرداند، آن را كمكم نازل مىكند.
تا اينكه مردم خود را آماده آن سازند و به فرمان و نهى خداوند در مورد آن آرام گيرند و اين از عمل خداوند به صورت تدبير و دورانديشى است در بين مردم كه شايستهتر و نزديكتر به پذيرش آن هستند و فرار آنان از آن حكم كمتر خواهد بود.